PrzepisGrillŻadna grecka czy ziemniaczana. Do grilla najlepiej pasuje ekspresowa sałatka z papryki

Żadna grecka czy ziemniaczana. Do grilla najlepiej pasuje ekspresowa sałatka z papryki

Sałatka na grilla - Pyszności
Sałatka na grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | ALLEKO
01.05.2024 08:45, aktualizacja: 01.05.2024 10:53

Chociaż z grillem kojarzą się przede wszystkim kiełbasy, kaszanki i karkówki, to podczas wspólnego biesiadowania nie może zabraknąć również smacznej sałatki. Zamiast klasycznej sałatki greckiej czy ziemniaczanej postaw na wyjątkowo smaczną sałatkę z papryki. Twoi goście będą zachwyceni.

Prosta sałatka grillowa z papryki, cebuli oraz jabłek zaskakuje obłędnym smakiem. Całość przełamuje solidna dawka polskich ziół, takich jak koperek i pietruszka. Wiosną i latem mają najwięcej smaku i aromatu. Każdy chętnie sięga po miskę i nakłada solidną porcję na talerz. Od kiedy znam ten przepis, nie przygotowuję żadnej inne sałatki na grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka na grilla

Wiele osób rezygnuje z sałatek na grilla, obawiając się, że nie znajdą siły przebicia wśród wszelakich mięs z rusztu. Nie warto jednak rezygnować z tego dodatku, bo warzywa świetnie przełamują smak warzyw i uzupełniają posiłek o witaminy i błonnik. Jeśli chcesz, aby miska po sałatce była na koniec imprezy pusta, wybierz odpowiednie połączenie, którym zachwycisz gości. Moi bliscy nie mogą oderwać się od tej prostej sałatki z papryką.

Sałatka z ogórków kiszonych i papryki
Sałatka z ogórków kiszonych i papryki© Freepik | Kamran Aydinov

Do tego przepisu najlepiej jest wybrać papryki kolorowe, które pięknie prezentują się w misce. Świetnie sprawdzi się słodka papryka spiczasta.

Składniki:

  • 3 papryki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 małe jabłko,
  • świeży koperek,
  • natka pietruszki

Sos

  • 4 łyżki oleju orzechowego lub oliwy,
  • 3 płaskie łyżki octu z kwiatów czarnego bzu lub octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Jabłko dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach wraz ze skórką.
  4. Koperek i natkę pietruszki posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Nie siekaj ziół zbyt drobno - natka pietruszki najlepiej smakować będzie w większych kawałkach.
  5. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj w szklance lub małej miseczce i dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj.

Surówka jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się na grilla, ale również poleca się do dań obiadowych. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także